Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

ANBI status

De Drommedaris

 

Achtergrondsinformatie

Locatie

Fotografische impressie

 

 

Sinds seizoen 2017-2018 organiseert de Muziekkring Enkhuizen haar concerten in de Sygentazaal van de Drommedaris. De zaal, die plaats biedt aan ruim negentig man, verschaft de concertganger comfortabele stoelen en een goed zicht op de uitvoerende musici. Bovendien kan de luisteraar tijdens de pauze gebruik maken van de uitgebreide horecagelegenheid in de ENZA Zadenzaal één verdieping lager.

 

De Drommedaris is al eeuwen een markante verschijning in het stadsaanzicht van Enkhuizen. Oorspronkelijk gebouwd als een massief vestingwerk ter verdediging van de stad en haar rede, werd zij na de Tachtigjarige Oorlog verbouwd waardoor de poort de hoogte en vorm verkreeg die wij nu nog steeds mogen aanschouwen. In de loop der eeuwen bood de Drommedaris (eerder Zuider- of Ketenpoort) plaats aan verscheidende activiteiten. Het gebouwde diende als opslag van buskruit, gevangenis, wachtkazerne, accijnskantoor, spinnerij/weverij, als telegraafkantoor en zelfs als tijdelijke vesting van het Zuiderzeemuseum in 1949. Sinds de jaren zestig worden er tal van culturele activiteiten in de oude stadspoort georganiseerd.

 

De Drommedaris, een rijksmonument, werd in al die eeuwen weliswaar vaak gerestaureerd aan de buitenzijde, maar het interieur bleef nagenoeg ongewijzigd, zelfs na de Tweede Wereldoorlog. Om de Drommedaris een nog prominentere plaats in het rijke Enkhuizer cultuurleven te geven, besloot men daarom onlangs om de binnenzijde geheel aan te passen en te moderniseren. In mei 2015 heropende de Drommedaris zodoende geheel vernieuwd haar deuren met o.a. een theater/filmzaal en een foyer/café op de begane grond.

 

Adres: Paktuinen 1, 1601 GD te Enkhuizen

 

De Drommedaris bevindt zich op de kop van de Oude Haven en ligt op loopafstand van het station, waar tevens ruim de gelegenheid is om uw auto te parkeren (5 tot 10 minuten lopen). Ook in de omliggende straten kunt u uw auto kwijt, waar u vanaf 20:00 vrij kunt parkeren (Paktuinen en, iets verder, het Boschplein).

 

De Syngentazaal bevindt zich op de derde verdieping en is bereikbaar per wenteltrap of via de nieuwe lift.  

I.v.m. de coronamaatregelen  zullen de concerten van de muziekkring in het seizoen 2020/2021 worden gegeven in de Zuiderkerk in Enkhuizen