Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

ANBI status

75 jaar MUZIEKKRING Enkhuizen en omstreken

1946-2021

 

75 jaar Muziekkring Enkhuizen & Omstreken

Het 15e lustrum van de klassieke kamermuziekvereniging staat voor de deur.

Een mensenleven lang hebben muziekliefhebbers hun Muziekkring in stand gehouden, concerten en optredens verzorgd, opdat de levende muziek hun dagelijks leven kleur, vreugde en soms troost zou kunnen geven.

Dankbaarheid jegens deze groep liefhebbers is hier zeer op zijn plaats. Dank zij hen is het mogelijk geweest, dat ook in Enkhuizen, als tegenhanger tot het zeer grote aanbod in de Randstad, klassieke musici uitgenodigd kunnen en er geen kilometers gereisd hoeven te worden.

Hoe is het allemaal begonnen?

Al in het laatste oorlogsjaar maakt een groep muziekliefhebbers plannen om klassieke muziek in Enkhuizen een podium te geven.

Na de 5 jaren oorlogsgeweld, waarin zoveel mensen waren veroordeeld tot een leven vol angst en isolement, voorziet dit initiatief in een noodzakelijke behoefte aan cultuur, in dit geval klassieke muziek.

 

De initiatiefnemers  beoefden zelf ook actief muziek, of bij het symfonieorkest, of bij het stedelijk muziekkorps, of bij het oratoriumkoor of een van de andere koren.

Het eerste drukbezochte concert, met een optreden van de "Minnestrelen" vond plaats op 14 Februari 1946.

Hierover schrijft de Enkhuizer Courant:

"Dit knapenkoor, doet niet onder voor de Wiener Sängerknaben".

Dan vindt op 16 mei 1946 de oprichtingsvergadering plaats. Er melden zich maar liefst 300 leden.

In de daarop volgende jaren hebben de toehoorders kunnen genieten van fantastische musici.

Denk aan:

Aafje Heynis, Theo Olof, Herman Krebbers, Haakon Stotijn, Daniel Wayenberg, Vera Beths, Wyneke Jordans & Leo van Doeselaar, Reinbert dé Leeuw, Anner Bijlsma, Jean Yves Thibaudet, Noa Wildschut, Carel Kraaijenhof en .....vele anderen

Ook musici van West-Friese bodem passeren de revue, zoals de pianisten Alie de Wit en Ramon van Engelenhoven en de violiste Jo Gramberg.

Elk winterseizoen kunnen 6 concerten worden beluisterd en steeds vertoont het programma van de Muziekkring een grote variëteit.

Ooit in de Nutszaal, nu al weer een aantal jaren in de Drommedaris, waar de kamermuziek volgens musici en bezoekers, in een intieme sfeer, zeer goed tot z'n recht komt .

 

Het repertoire beweegt zich van traditioneel en populair klassiek naar wereldmuziek, verzorgd door solisten en ensembles.

Het volledige muzikale spectrum kwam en komt aan bod, zowel grote orkestwerken als ook kamermuziek.

Er is een tijd geweest dat de gemeente Enkhuizen de Muziekkring verzocht een groot concert in de Zuider-of Westerkerk te organiseren.......

Eens werden in samenwerking met de Muziekkring schoolconcerten gegeven. Heden ten dage spreekt men van "muziekeducatie".

Meer of minder realiseerbaar, muziekeducatie hoort toch echt bij de opvoeding, nietwaar? Zowel thuis en als op school.

De Muziekkring heeft altijd geprobeerd zoveel mogelijk bezoekers en sympathisanten te trekken, maar kon toch niet voorkomen dat het aantal vaste abonnees in de loop der tijd gestaag afnam.

Nu, anno 2020 zijn er 70 vaste en zo'n 10 tot 15 minder vaste bezoekers. Dit aantal zou naar onze mening best wel wat mogen groeien.

 

Hier in de regio bestaat van oudsher een sterke muzikale traditie. Juist met levende muziek, beoefend door zowel amateurs als beroepsmusici. Denk aan het Oratoriumkoor Stem en Snaren, het Koninklijk Stedelijk Muziekcorps en Toonkunstkoor Enkhuizen.

Ieder krijgt een podium, elk genre wordt beoefend. Zelfs in het straatbeeld kom je deze podia tegen.

We denken daarbij ook aan de festivals (jazz, trekzakken, straatkoren), de carillons, de beiaardiers- en zomerconcerten, de Gitaarsalonconcerten, de baby- en kinderconcerten en het jaarlijkse Zuiderhavendijkconcert.

Het komende jaar willen we stilstaan bij ons 75-jarig jubileum!

Voor ons betekent dat 2 jubileumseizoenen, 20/21 en 21/22.

Hoe we dit gaan vieren, gaat u nog horen.

 

Maar essentieel is deze zin, gericht op de toekomst:

" We willen de Muziekkring Enkhuizen en omstreken laten overleven "

Maar wij allen hebben niet het eeuwige leven. We zoeken daarom steeds opvolgers, want we vinden het enthousiasmeren voor het bezoek van en het beluisteren naar levende (klassieke) muziek een noodzaak.

Dat mag in onze regio nooit verdwijnen.

 

We doen een appèl op uw solidariteit, want u allen kunt hieraan meewerken. Vertel over ons, nodig familieleden en vrienden (jong en oud) uit om te komen luisteren, stimuleer uw (klein-)kinderen zelf actief en passief aan (klassieke) muziek te gaan doen.

Tot slot, Corona of geen Corona, door naar muziek te luisteren en muziek te maken, creëer je een strategie om te overleven en blijvend gezond (luister-)plezier voor de volgende 25 jaar.

Het bestuur van de Muziekkring Enkhuizen en Omstreken.

 

 

 

3 april 2020