Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

70 jaar MUZIEKKRING Enkhuizen en omstreken

1946-2016

 

Dinsdag 19 april 2016

Aanvang 20.00 uur

Zaal: Nutszaal

Het 7e jubileum, het 14e lustrum van een groep mensen, die vanaf de vorige eeuw te boek staat als een enthousiaste groep liefhebbers van klassieke muziek.

 

DANK AAN DE LEDEN.

Zij allen droegen stuk voor stuk bij aan de geschiedenis van de Muziekkring en

hebben al die jaren het in ere houden van één van de belangrijkste behoeften van de mens – muziek maken en muziek beluisteren -  ondersteund.

 

Dus allereerst een woord van dank aan al deze leden.

Vanaf 1946 tot nu toe heeft de kring uit gemiddeld zo'n honderd leden bestaan.

Dankzij deze vaste ledenkring bestaat de Muziekkring na 70 jaar nog steeds.

 

DE OPRICHTING

In mei 1945 eindigt de oorlog. Een zestal bevlogen mensen neemt het initiatief tot het oprichten van de vereniging de Muziekkring Enkhuizen en Omstreken.

Op 16 mei 1946, is de oprichtingsvergadering en worden zo'n 300 inwoners van Enkhuizen en omstreken lid. Het ledenbestand bestaat momenteel uit zo’n  120-tal leden. De vereniging werd in de 90-er jaren omgevormd tot een stichting.

Dat had onder andere als praktische reden dat er geen ledenvergaderingen meer hoefden worden uitgeschreven.

 

DE MUZIKALE TRADITIE

In de rijke traditie van Enkhuizen en omgeving is de muziek niet weg te denken uit het leven van alle dag. In de stad zelf zie en hoor je veel amateurs en beroepsmusici met een verscheidenheid aan instrumenten. De carillons van de Zuiderkerk en de Drommedaris strooien dagelijks hun muzikale klanken over de stad. Scholen besteedden en besteden aandacht aan het muziekonderwijs.

Schoolconcerten werden gegeven in samenwerking met de Muziekkring.

Tot aan de 80-er jaren verzocht de gemeente Enkhuizen aan de Muziekkring jaarlijks concerten te organiseren in de Zuider- of Westerkerk.

In de regio zijn enkele echte coryfeeën opgestaan, denk onder andere aan pianiste Alie de Wit, violiste Jo Gramberg en pianist Ramon van Engelenhoven.   

 

Toen (1946) en nu (2016).

Toen, in 1946 kwamen de oprichters van de Muziekkring voort uit het Symfonieorkest  Crescendo, het Oratoriumkoor Stem en Snaren, het Koninklijk Stedelijk Muziekcorps en Toonkunstkoor Enkhuizen, muziekverenigingen die op Crescendo na tot de dag van vandaag hebben kunnen overleven.

 

Nu, in 2016 illustreren de vele muzikale evenementen, die in Enkhuizen en omstreken plaatsvinden, de liefde van de inwoners voor het in stand houden van een gevarieerd muzikaal erfgoed. Hoe ziet dat erfgoed er eigenlijk vandaag de dag uit?

 

Een greep uit het huidige aanbod:

Zes kamermuziekconcerten van de Muziekkring, de zomeravondconcerten in de kerken en het Zuiderzeemuseum, het Zuiderhavendijkconcert, het Accordeon-feest, de concerten in de Gitaarsalon, het Straatkorenfestival, de Mattheuspassie, het Jazzfestival, de muziekoptredens in de gerestaureerde  Drommedaris, de beiaardconcerten in de zomer enzovoorts, enzovoorts.

 

DE MUZIEKKRING DOOR DE JAREN HEEN

Op 14-2-1946 schrijft de Enkhuizer Courant over het openingsconcert, door de “Minnestrelen”:

“dit knapenkoor doet niet onder voor de Wiener Sängerknaben”

 

In de daarop volgende jaren hebben de leden kunnen genieten van fantastische musici. Denk aan: Aafje Heynis, Haakon Stotijn, Theo Olof, Herman Krebbers, Daniel Wayenberg, Vera Beths, Wyneke Jordans & Leo van Doeselaar, Reinbert de Leeuw, Anner Bijlsma en Jean Yves Thibaudet.

 

Het aanbod was velerlei. Zang- en koorstukken, orkestwerken, kamermuziek, maar ook solistische optredens, van hout- en koperblazers, van strijkers tot bespelers van slaginstrumenten. En de kwaliteit was bepaald niet kinderachtig.

 

Echter al in de notulen van 1956 lezen we de zorg over de daling van het aantal leden, de te hoge onkosten en het gebrek aan voldoende subsidie, waardoor na 10 jaar het 1e jubileumconcert pas 2 jaar later in 1958 doorgang kon vinden.

Nu, 70 Jaar later was dit bijna weer het geval.

 

DE LEDEN VAN DE MUZIEKKRING

Wie waren zij in 1946? Waren het alleen de notabelen, of ook andere, gewone mensen. Mensen die van klassieke muziek hielden? Dus ook de boeren, de vissers, de ambachtsmensen? We lezen daar helaas weinig over in de oude notulen.

 

Wie zijn er in 2016 lid?

Het zijn momenteel klassieke muziekliefhebbers uit alle lagen van de bevolking.

Niet alleen ouderen maar we zouden best wat meer twintigers en dertigers en tieners, die in hun vakkenpakket het vak muziek hebben gekozen, willen verwelkomen.

 

Wij hopen dan ook dat we over vijf jaar een groots 75-jarig bestaan kunnen vieren, toegankelijk voor iedereen die van klassieke muziek houdt.

 

Tijdens de oprichting bestond de muziekkring uit bijna 300 leden. De bevolking van Enkhuizen en omstreken is in die afgelopen 70 jaar bijna verdubbeld. Het moet daarom mogelijk zijn dit ledental weer te bereiken.  

 

HOE DAN OOK........ OP 19 APRIL 2016 vieren we ons 70 jarig bestaan met de  voorstelling NOCTURNE. Een betoverend concert over de nacht.

 

De Muziekkring nodigt u van harte uit bij dit feestelijke concert aanwezig te zijn. Dit concert wordt verzorgd door het geliefde Ragazze Quartet uitgebreid met Dana Zemtsov en Ketevan Roinishvili en in samenwerking met Anne Vegter, de Dichter des Vaderlands.

 

Plaats van handeling is de Nutszaal, aanvang 20.00 uur.

Na afloop nodigen we alle aanwezigen uit het glas te heffen op dit mooie jubileum. Een cadeautje en bedankje voor uw bezoek, 70 jaren lang.

 

Het bestuur van de Muziekkring.

 

 

 

nsdag 19 april 2016, Nutszaal, Enkhuizen, aanvang 20 uur.

 

Programma: 'Nocturne', werken van Ligeti, Riley en Schönberg

 

 

'

 

 

 

 

 

‘Nocturne’: Een poëtische concertspecial over de nacht i.s.m. Dichter des Vaderlands Anne Vegter.

 

De woorden van Anne Vegter zullen op verschillende momenten als een extra muzikale lijn door het concert worden verweven. Soms één op één met de muziek, soms als een op zich zelf staand werk. Uiteraard zullen de teksten gaan over de nacht, over nachtelijke relaties en ontmoetingen.

Want – net zoals in de muziek van deze avond - ’s nachts zijn gevoelens vaak complexer, rijker, en intenser dan in het felle daglicht. 

Uitgevoerd worden het strijkkwartet nr. 1 van Ligeti, een werk van Terry Riley en, samen met altvioliste Dana Zemtsov (winnares Kersjes beurs 2014), celliste Ketevan Roinishvili (finalist Dutch Classical Talent 2015, het sextet 'Verklärte Nacht' van Schönberg.

 

Er faßt sie um die starken Hüften.

Ihr Atem küßt sich in den Lüften.

Zwei Menschen gehn durch hohe, helle Nacht.

 

(fragment uit het gedicht Verklärte Nacht van Richard Dehmel)

 

Het Ragazze Quartet trad al meerdere malen met succes bij ons op en behoeft nauwelijks nog introductie: vier jonge,  getalenteerde en bevlogen musici die graag aan iedereen willen laten horen hoe mooi en ontroerend, maar ook fluisterend, swingend en messcherp het klassieke strijkkwartet kan zijn.

Hierbij werkt het kwartet altijd vanuit haar basis: de klassieke muziek, en probeert het steeds weer tot een ultieme cross-over te komen waarbij beide benaderingen of disciplines elkaar vanuit volkomen gelijkwaardig oogpunt aanvullen en optillen.

 

Kirsten Jenson heeft door onvoorziene persoonlijke omstandigheden het Ragazze Quartet moeten verlaten. Claire Bryant is dit concert de nieuwe celliste.

Gebaseerd in New York City, heeft zij een actief en gevarieerd bestaan als toonaangevende celliste in kamermuziek, hedendaagse muziek en solo repertoire. Zij speelt regelmatig in zalen zoals Carnegie Hall, Southbank Centre, Suntory Hall, Lincoln Center, en het Barbican Centre. Bryant is een van de oprichters van het gewaardeerde kamermuziekcollectief Decoda – een ensemble gelieerd aan Carnegie Hall, en is ook aanvoerder in Trinity Wall Street’s chamber orchestra, Novus NY. Ze heeft nauw samengwerkt met onder andere Daniel Hope, Anthony Marwood, Emanuel Ax, Sir Simon Rattle, Dawn Upshaw en het Weilerstein Trio, Saint Lawrence String Quartet en het Danish String Quartet. Ook is Claire vaak te gast in het Orpheus Chamber Orchestra, the Orchestra of St. Lukes, Carnegie Hall’s Zankel Band en Ensemble ACJW, waarvan ze alumna is.

3 april 2020