Stichting Muziekkring Enkhuizen en Omstreken © 2013

70 jaar
Muziekkring

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Duo Macondo

Maandag 18 januari 2016

Aanvang 20.00 uur

Zaal: Nutszaal

 

Maandag 18 januari 2016, Nutszaal, Enkhuizen, aanvang 20 uur.

 

Programma: werken van Domeniconi, Piazzolla, Villa-Lobos, Paganini, Pärt en Kreisler

 

Mikhail Zemstov, altviool

Enno Voorhorst, gitaar

 

Een duo altviool-gitaar komt niet vaak voor, maar het gaat prachtig samen, zoals we een aantal jaren geleden al eens hebben mogen ervaren! De lage klank van de altviool past precies in het klankgebied van de gitaar waardoor beide instrumenten volledig tot hun recht komen. Paganini schreef al stukken voor deze bezetting.

De naam van het duo verwijst naar de imaginaire stad Macondo uit "Honderd jaar eenzaamheid' van Garcia Marques. Hun programma bestaat dan ook voor een groot deel  uit Latijns- Amerikaanse en Spaanse componisten, maar bevat ook hedendaags werk.

 

De voorliefde voor Latijns Amerikaanse muziek is niet geheel verwonderlijk omdat Mikhail Zemstov lange tijd in Mexico werkte en zelfs het Mexicaans staatsburgerschap heeft ontvangen.

 

Mikhail Zemtsov werd geboren in Rusland en kreeg zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson. Daarna studeerde Mikhail aan de conservatoria te Moskou, Hamburg en Maastricht.

Hij is prijswinnaar van de “1st International Viola Competition” in Wenen.

Als solist trad hij op met o.a. het Moskou Conservatorium Kamerorkest, Luxembourg Phiharmonisch, Wiener Volksoper, Hamburger Symphoniker, Kamerorkest van Brussel en het Residentie Orkest.

Mikhail is regelmatig te horen op internationale festivals in Europa en Amerika.

Als solist trad hij op met o.a. het Moskou Conservatorium Kamerorkest, Luxembourg Phiharmonisch, Wiener Volksoper, Hamburger Symphoniker, Kamerorkest van Brussel en het Residentie Orkest.  

Hij vormt een trio met de 1e fluitist van het KCO Emily Beynon en de harpiste Godelieve Schrama.

Hij is als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Utrechts Conservatorium. Ook is hij dirigent van het Utrecht Conservatory Strings, Concerto Grosso Jeugd Kamerorkest en Young Talent Symphony Orchestra (Codarts, Rotterdam). 

Mikhail bespeelt een Daniel Royé-altviool die hij in bruikleen heeft gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

Enno Voorhorst groeide op in een familie van musici. Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Kappel en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Enno Voorhorst is regelmatig te gast op gitaarfestivals in binnen- en buitenland en speelt concerten van Europa tot Azie en Amerika.

Hij  wordt gezien als één van de beste Barrios (Paraguay) interpreten en nam meerdere CD’s op met zijn werk en componisten die door deze 'Paganini uit de jungle van Paraguay' zijn

beïnvloed zoals Villa-Lobos en Lauro.

In 2012 droeg Jorge Morel ‘Recuerdos del Camino’ op aan Enno Voorhorst met de woorden: ‘en tus manos, Dios pone el espíritu de Mangoré’ (je handen gaf God de geest van Mangore).

Enno Voorhorst is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.