Stichting Muziekkring Enkhuizen en Omstreken © 2013

Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Ragazze Kwartet

Woensdag 28 januari 2015

Aanvang 20.00 uur

Zaal: Nutszaal

 

Woensdag 28 januari 2015, aanvang 20.00 uur. Zaal: Nutszaal

 

Programma: Haute Couture, werken van Stravinksy, Prokofjev en Ravel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit programma is mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Amici delle Ragazze.

 

Gehuld in betoverend mooie haute couture van Henriette Tilanus, speelt het Ragazze Kwartet meesterwerken uit modestad Parijs begin 20e  eeuw.

 

Zowel Stravinsky, Prokofjev als Ravel bevinden zich tegelijkertijd in de bruisende modestad Parijs, waar op zowel muzikaal- als modegebied geschiedenis wordt geschreven.

Aldaar, tussen de zwarte jurkjes van Coco Chanel en de bonte kostuums van de Ballets Russes, componeren de drie componisten de noten op het papier als de patronen in een stof: het strijkkwartet van Ravel ragfijn als kant, het bonte kleurenpalet van Prokofjev en het theatrale in de drie korte stukken van Stravinsky.

 

Dit gevoel van een culturele broedplaats, waarin revolutionaire kunstuitingen als paddenstoelen uit de grond schieten, roept het Ragazze Kwartet opnieuw tot leven in een combinatie van oud en nieuw. Het kwartet vroeg de ‘upcoming’ couturier Henriette Tilanus (winnares G-Star Talent Award op de Amsterdam Fashionweek 2013) zich te laten inspireren door deze baanbrekende tijd en muziek.

Speciaal voor de Ragazze zal Tilanus vier jurken ontwerpen, die de Parijse muzikale meesterwerken over een eigentijdse, Nederlandse catwalk laten paraderen.

 

Het Ragazze Kwartet: ze speelden al eerder met succes bij ons in de Nutszaal, vier jonge, gepassioneerde musici die graag aan iedereen willen laten horen hoe mooi en ontroerend, maar ook fluisterend, swingend en messcherp het klassieke strijkkwartet kan zijn.

De programmering van het Ragazze Kwartet wordt gekenmerkt door veelzijdigheid: van Barok tot hedendaags. Communicatie met elkaar en het publiek staat voorop en het kwartet is constant op zoek naar nieuwe presentatievormen. 

Ook zijn zij regelmatig onderdeel van dans- en muziektheaterproducties.

 

Het Ragazze Kwartet is een jong, Nederlands strijkkwartet dat opvalt door haar muzikale bevlogenheid, talent, veelzijdigheid en presentatie. Met name de veelzijdigheid is uitzonderlijk binnen de Nederlandse strijkkwartetwereld. Het schroomt niet om de samenwerking aan te gaan met componisten, musici, makers en kunstenaars uit andere muziekstijlen en andere kunstdisciplines. Hierbij werkt het kwartet altijd vanuit haar basis: de klassieke muziek, en probeert het steeds weer tot een ultieme cross-over te komen waarbij beide benaderingen of disciplines elkaar vanuit volkomen gelijkwaardig oogpunt aanvullen en optillen.

 

Het Ragazze Kwartet volgde de tweejarige fulltime opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), en sloot deze af in augustus 2011. Daarna werd het kwartet een jaar lang gecoacht door Luc Marie Aguera van het Franse Quatuor Ysa˙e (mede mogelijk gemaakt door het Kersjes Fonds).

In oktober 2007 maakte het kwartet een tournee naar Nepal (mogelijk gemaakt door het Prinses Christina Concours). In november 2007 werd het viertal geselecteerd voor Het Debuut, een concertserie in alle belangrijke kamermuziekzalen van Nederland. In maart 2010 nam het Ragazze Kwartet in Carnegie Hall, New York deel aan de masterclass van het beroemde Kronos Quartet. Slechts 3 kwartetten werden hier wereldwijd voor geselecteerd. In 2013 waren de Ragazze te gast op het prestigieuze Verbier Festival in Zwitserland en maakten ze een tournee door China.

In 2012 tekenden de Ragazze een contract bij het label Channel Classics voor drie cd’s, waarvan de eerste, ‘Vivere’, in maart 2013 lovend werd ontvangen. Daarnaast is het kwartet het ‘huiskwartet’ bij het televisieprogramma de Tiende van Tijl (AVRO).

In oktober 2013 won het kwartet de Kersjes van de Groenekan Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

 

De viool van Jeanita Vriens en de cello van Kirsten (Rombouts cello) zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het Ragazze Kwartet is in het bezit van een kwartet aan klassieke stokken, gemaakt door Andreas Grütter, mogelijk gemaakt door de Stichting Eigen Muziekinstrument.

 

Rosa Arnold, viool

Regie: Jorinde Keesmaat

Jeanita Vriens, viool

Kostuumontwerp: Henriette Tilanus

Annemijn Bergkotte, altviool

Lichtontwerp: Maarten Warmerdam

Kirsten Jenson, cello  

Vormgeving: Nichon Glerum en Jurjen Alkema

 

Productieleiding, Minjon Olgers

 

Zakelijke leiding: Roland Spekle