Muziekkring Enkhuizen

Hťt podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Bob van der Ent, viool & DaniŽl Kramer, piano

Concert

Vrijdag 16 januari 2018Aanvang 20.15 uur

Zaal: Drommedaris, Syngentazaal

 

Dinsdag 16 januari 2018, , Drommedaris Enkhuizen, Syngentazaal, aanvang 20:15 uur.

 

Losse kaarten: € 17,50,-

Reserveren? reservering@muziekkringenkhuizen.nl

 

Programma: Weense klassiekers met werken van Mozart, Schubert en Brahms

 

“Een klassiek-romantisch programma vol bruisende energie en levensvreugde!” 

 

Bob van der Ent behoort tot een van de meest vooraanstaande en veelgevraagde Nederlandse violisten die lovend wordt omschreven als een zeer begenadigd en virtuoos violist met een prachtige ruime en ronde toon”.

In 2005 was hij prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, nadat hij op jeugdige leeftijd al 1e prijzen op de Iordens Viooldagen (het nationaal concours voor jonge violisten) en het Prinses Christina Concours had gewonnen. Op het befaamde Internationale Wieniawsky-Lipinsky Concours in Polen sleepte hij een bijzondere prijs in de wacht.

Als een van de jongste leerlingen kwam hij op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde daar bij Jan Repko en Vesko Eschkenazy (de concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest) en kreeg ook regelmatig les van Herman Krebbers en Davina van Wely.

Tijdens zijn studiejaren werd hij geselecteerd voor masterclasses bij internationaal gerenommeerde violisten als Donald Weilerstein, Eduard Grach, Pierre Amoyal en Ivry Gitlis. Tevens werd hij, na auditie, toegelaten tot de cursus aan het Mozarteum in Salzburg van Shmuel Ashkenazy (primarius van het vermaarde Vermeer kwartet).

Op 10 jarige leeftijd maakte hij reeds zijn debuut als solist bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft. Vervolgens soleerde hij in binnen- en buitenland met een breed scala aan vioolconcerten van o.a. Beethoven, Brahms, Bruch, DvorŠk, Glass, Lalo, Mendelssohn, Mozart, Prokofiev, Tchaikovsky, Wieniawsky.

In 2005 maakte hij zijn debuut in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam onder leiding van Jurjen Hempel. Buiten deze toplocatie speelt hij op diverse podia en festivals in binnen- en buitenland, waardoor hij ook internationale erkenning heeft verworven.

 

“The young Dutch violinist Bob van der Ent has received wide acclaim for his impeccable technique, seasoned interpretations and characteristic style.”

          Nativedsd

 

Bob van der Ent is een actief pleitbezorger voor Nederlandse componisten uit het verleden en heden. In 2013 verscheen zijn eerste CD bij het label Aliud Records met nooit eerder opgenomen vioolsonates van de Nederlandse componisten uit de periode van ca. 1840 – 1930: Leander Schlegel, Gerrit I. van Eijken en Jan Brandts Buys. Deze CD oogstte lovende kritieken in binnen- en buitenland van onder andere gezaghebbende tijdschriften als International Record Review en Fanfare Magazine USA.    

 

“Violinist Bob van der Ent is impeccable, here and throughout”

        International Record Review

 

In 2015 is bij Aliud Records zijn nieuwe CD verschenen met alle 24 caprices van Paganini. De caprices behoren tot de moeilijkste en meest virtuoze stukken voor viool die ooit gecomponeerd zijn. Slechts ťťn andere Nederlandse violist heeft het aangedurfd de caprices vast te leggen. Zowel op radio en televisie, o.a. Radio 4 en Podium Witteman, werd er veel aandacht aan zijn nieuwe CD besteed. Ook deze CD kreeg veel positieve reacties in diverse bladen.

 

“Bob van der Ent speelt de caprices feilloos en vol overgave”

         NRC handelsblad

 

DaniŽl Kramer werd in 1975 in Amersfoort geboren en geniet bekendheid als een veelzijdig en bevlogen pianist die veelvuldig te horen is op zowel nationale als internationale podia. Van grote invloed zijn de lessen bij Ton Hartsuiker geweest, die hij op jonge leeftijd mocht ontvangen. Zijn masterstudie aan het conservatorium van Amsterdam rondde hij af met onderscheiding bij docent HŚkon AustbÝ, die hem inwijdde in de geheimen van de pianistische verfijning. Verder hebben ontmoetingen met onder andere Rudolf Jansen, Willem Brons, Murray Perahia en Claude Helffer hem muzikaal gevormd.

Als kamermusicus heeft hij het voorrecht samen te werken met inspirerende collega's van naam, zoals Nobuko Imai en Charles Neidich. Ook mocht hij soleren met o.a. Het Residentie orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands jeugd Orkest.

Daniel is ook werkzaam als repetitor. In die hoedanigheid werkte hij o.a. met Nikolaus Harnoncourt, Anne Sofie von Otter, Joseph Calleja, Antonio Pappano en Nicolai Znaider.

Zijn kwaliteiten bleven ook tijdens wedstrijden niet onopgemerkt. Zo viel hij in de prijzen op het Prinses Christina Concours 1994 (nationale 1e prijs), het concorso Seghizzi  in 2008 (eerste prijs als duo met sopraan Sabine WŁthrich) en ontving in 2007 een eervolle vermelding op het concours Olivier Messiaen te Parijs.

 

“Auch Daniel Kramer wusste zu brillieren. Mit seimem weichen, virtuos Łber die Tasten schwebenden Anschlag konnte er im meditativen, wie auch im temperamentvollen Bereich gleichermassen Łberzeugen.”

        Fršnkische Landeszeitung