Muziekkring Enkhuizen

Hťt podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Delta Pianotrio

Concert

Zaterdag 3 november 2018

Aanvang 20.15 uur

Zaal: Drommedaris, Syngentazaal

 

Zaterdag 3 november 2018, Drommedaris Enkhuizen, Syngentazaal, aanvang 20:15 uur.

 

Losse kaarten: € 17,50,-

Reserveren? reservering@muziekkringenkhuizen.nl

 

Een masterclass wordt de middag voorafgaand het concert verzorgd in Huys de Olifant in samenwerking met Muziekschool Oostelijk West-Friesland. Aanvang: 14:00.

 

Programma: Reflecties: J.S. Bach, Auerbach en Schubert

 

Vera Kooper, piano

Gerard Spronk, viool

Irene Enzlin, cello

 

Het Delta Pianotrio werd in 2013 te Salzburg opgericht waar drie jonge musici uit Nederland elkaar leerden kennen na een avondje Hollands pannenkoekenbakken. Ze besloten een trio vormen en les te nemen bij twee inspirerende musici die beiden hun stempel op het trio hebben gedrukt: Wolfgang Redik van het Wiener Kalviertrio en Rainer Schmidt van het Hagen Kwartet. Vanaf het eerste moment bleek al dat het goed klikte tussen de drie en dat de muzikale samenwerking erg goed beviel. Het trio meldde zich aan voor een internationaal concours in Vilnius waar het meteen de 1e prijs binnensleepte. Tijdens de voorbereidingen op dit concours ontdekten ze hoe leuk het is om samen te reizen en muziek te maken. Zelf schrijven ze over hun bijzondere samenwerking het volgende:

 

“We deelden dezelfde blijdschap bij het ontdekken van een vegetarisch restaurant en ons vergelijkbare gevoel voor humor bracht ons vanwege oncontroleerbare lachbuien tijdens verschillende officiŽle gelegenheden in de problemen. Deze informatie lijkt wellicht niet zo relevant, maar in kamermuziek zijn dit soort kleinigheden en wederzijds begrip erg belangrijk. Als er onenigheid is in het trio kunnen we onmogelijk goed samenspelen en geen aantal repetitie uren kan dat goedmaken. Muziek is geheimzinnig genoeg, maar kamermuziek is een nog mysterieuzer fenomeen. Op goede dagen kunnen er puur telepathische momenten ontstaan op het podium, waarin je haast de gedachten van je partners kunnen lezen, de volgende muzikale stroom kunt voorspellen en toch nog verrast kunt worden door een volgende frase. Het is een vorm van magie die een oneindige bron van inspiratie vormt.”

 

Na het eerste concours in Vilnius volgden diverse concerten en concoursen in Europa, Rusland, IsraŽl, China, Korea en de Verenigde Staten. Het trio werd ook veelvuldig bekroond voor hun gepassioneerde en overtuigende spel. Het won onder andere de 1e prijs op het Internationale S. Vainiunas Kamermuziek Concours, Litouwen; 1e prijs op de Salieri-Zinetti International Chamber Music Competition, ItaliŽ; 1e prijs op het Orlando Concours, Nederland; 1e prijs op de Orpheus Swiss Chamber Music Competition en een 2e prijs op de Gianni Bergamo Award Competition, Zwitserland. Debuten tijdens o.a. het Salzburger Kammermusikfestival, het New York Chamber Music Festival en in het Concertgebouw in Amsterdam volgden. In maart 2017 maakte het trio een uitgebreide tournee door China en Korea, evenals IsraŽl. In april 2017 verscheen hun debuut cd voor het label Naxos, met werken van Borodin en Tanayev. Een tweede cd, met werken van Lera Auerbach en Sjostakovitsj is in november 2017 verschenen.  

 

Gerard Hans Spronk heeft een internationale muziekcarriŤre, met optredens in de grote concertzalen van Nederland en in vele steden in Europa, AziŽ en Amerika.

 

Gerard begon zijn vioolstudie bij Coosje Wijzenbeek en sloot zijn Bachelor of Music in 2013 af bij violiste Vera Beths aan het Amsterdams conservatorium. Hij volgde zijn Masters studie aan de Universitšt Mozarteum Salzburg in de vioolklas van de Pierre Amoyal en studeert op het moment nog bij Andreas Janke in ZŁrich.

 

Hij won prijzen op concoursen zoals de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. Hij kreeg belangrijke muzikale impulsen van vele violisten waaronder Julian Rachlin, David Takeno, Isabelle van Keulen, Rudolf Koelman, Ivry Gitlis en Miriam Fried.

 

Hij is te horen in recitals en als solist met orkest, met vele optredens uitgezonden door radio en televisie. Hij is ook een gevraagd kamermusicus en heeft opgetreden met artiesten als Thomas Zehetmair, Wolfgang Redik, Thomas Riebel en Clemens Hagen.

 

Irene Enzlin, benoemd tot “Jong Muziektalent van het Jaar” in 2005, kan al terugblikken op een indrukwekkende carriŤre. Ze trad op als soliste met o.a. “The Royal Philharmonic Orchestra”, het “Pro Arte Orchestra” (Taiwan)  en het “Nederlands Symfonie Orkest” en speelde op festivals als "Les Fl‚neries Musicales de Reims" (Frankrijk) en het "Menuhin Festival" in Gstaad (Zwitserland).

 

Op vijftienjarige leeftijd werd Irene toegelaten tot de legendarische “Yehudi Menuhin School” in Engeland, een gerenommeerd muziek instituut opgericht door violist Yehudi Menuhin, waar ze bij Pierre Doumenge en Charles Watt studeerde. In 2011 verhuisde Irene naar Salzburg, om aan de “Universitšt Mozarteum” Clemens Hagen (Hagen Kwartet) te studeren, een studie die ze in de zomer van 2015 met onderscheiding afsloot. Daarna studeerde ze in Frankrijk aan het 'Conservatoire National Supťrieur de Paris' bij Raphael Pidoux voor haar Master, die ze met 'trŤs bien ŗ l'unanimitť' afsloot. Momenteel doet ze haar Konzertexamen in Bern.  

 

Irene is laureate van verschillende concoursen, zoals het “Prinses Christina Concours”, het “Herman Krebbers Viool en Cello Concours” en het “Haydn Festival”, en was finaliste bij het “Mainardi Concours”, in Salzburg (Oostenrijk) en het “Janigro concours voor jonge cellisten” in Porec (KroatiŽ).

 

Als uitnodigend en zoekend musicus met een sterk maatschappelijk bewustzijn is Irene op zoek naar nieuwe mogelijkheden om klassieke muziek uit te voeren en met anderen te delen. Irene gelooft in de verbindende therapeutische werking van muziek en is momenteel bezig met het opzetten van een project om klassieke concerten te organiseren voor een publiek dat vaak niet de mogelijkheden heeft regulaire concerten te bezoeken.

 

Het “Nationaal Muziekinstrumenten Fonds” heeft haar een Bertrand cello (2006) ter beschikking gesteld. Ze heeft een Hans Karl Schmidt stok in bruikleen van Henk te Hietbrink.

 

Vera Kooper wordt beschreven als een “sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. Ze is in staat in elk concert een poŽtische en ontroerende artistieke ervaring te creŽren.” (- Emanuel Krasovksy, 2010).

 

Vera geniet al jaren een uitgebreide concert carriŤre. Ze heeft opgetreden als solist en in kamermuziek verband in Nederland, Duitsland, BelgiŽ, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, SloveniŽ, ItaliŽ en IsraŽl.

 

Tevens gaf Vera concerten tijdens het “Grachtenfestival Amsterdam”, het “Peter de Grote Festival” en de “International Holland Music Sessions”. In het buitenland heeft ze opgetreden op festivals als “Musica Mundi Chamber music Festival” (BelgiŽ), de “Dartington Summer School” (Engeland) en het Aurora Chamber music Festival (Zweden). Veel van haar optredens zijn live uitgezonden op de Nederlandse Radio.

 

Ook heeft Vera meerder prijzen gewonnen onder andere  bij de “International Steinway Competition” en het “Prinses Christina Concours”.

 

Vera studeerde aan het “Koninklijk Conservatiorium” in Den Haag, bij Kamilla Bystrova en David Kuyken. Momenteel studeert ze aan Universitšt Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk) bij George Kern en aan de Accademia Santa Cecillia in Bergamo (ItaliŽ) met Konstantin Bogino. Ze volgde masterclasses bij o.a. Dmitri Bashkirov, Vladimir Tropp, Paul Badura-Skoda, Emanuel Krasovsky, Fabio Bidini en Boris Berman.

 

Vera ontvangt regelmatig lessen en coaching van de Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich, die haar omschrijft als een “buitengewoon begaafd en interessant kunstenaar”.

 

Vera treedt regelmatig op met de Hongaarse altviolist Eniko Magyar en maakt tevens deel uit van het “Pythagoras Ensemble” in Londen.