Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Klára Würtz, piano

Concert

Zaterdag 18 november 2017

Aanvang 20.15 uur

Zaal: Drommedaris, Syngentazaal

 

Zaterdag 18 november 2017, Drommedaris Enkhuizen, Syngentazaal, aanvang 20:15 uur.

 

Losse kaarten: € 17,50,-

Reserveren? reservering@muziekkringenkhuizen.nl

 

Een masterclass wordt de middag voorafgaand het concert verzorgd in Huys de Olifant in samenwerking met Muziekschool Oostelijk West-Friesland. Aanvang: 14:00.

 

Programma: ‘De titiaan Ludwig van Beethoven’

 

Er gaat een natuurkracht uit van dit programma dat geheel bestaat uit sonates van Ludwig van Beethoven. De componist is in staat binnen de strenge klassieke vormen zijn emoties te uiten, die zowel zorgeloosheid en levensvreugde als wanhoop en tragiek beslaan. Uiteindelijk culmineren ze in een serene berusting. Klára Würtz speelt twee beroemde sonates van zijn hand: de Mondschein en de Pathétique. Daarnaast klinkt ook de extraverte en uitbundige Sonate in C opus 2/3, waarin de jonge Beethoven zich uitleeft in briljante virtuositeit en zich een waardig opvolger van Haydn betoont. Tenslotte brengt zij Sonate opus 111 ten gehore, Beethovens laatste sonate, waarin - na een heroïsch eerste deel - een ongekende spiritualiteit wordt bereikt in het langzame deel, dat zo een waardig afscheid vormt van deze wereld.

 

“She feels the keys, the floor, the reverberations, as if her body was not separate. Lightly descending the arc of a phrase, she smiles. Technically agile and emotionally diverse, she knows Beethoven well enough to give his work her own particular flare.”

         Sydney Boyd, April 2016

 

Klára Würtz werd geboren in Boedapest en debuteerde als soliste op 10 jarige leeftijd in Japan, Italië en Griekeland. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de talentklas van de Ference Liszt-Akademie voor muziek waarna zij studeerde bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág. Bovendien ontving ze een beurs van András Schiff om bij hem in Engeland lessen te kunnen volgen. Op 20 jarige leeftijd won  zij de 1ste prijs van het Ettore Pozzoli Pianoconcours in Milaan en was zij finaliste in het GPA Internationaal Piano Concours in Dublin.

 

Een vertegenwoordiger van Columbia Artists Management uit New York bood Klára na haar gehoord te hebben in Dublin een contract aan om klassieke muziek in alle uithoeken van de Verenigde Staten te spelen. Zodoende bracht zij honderden concerten in 38 verschillende staten ten gehore. Met Joan Berkhemer en Nadia David vormde zij in 1990 het Klaviertrio Amsterdam. Ook nam ze deel aan verschillende internationale festivals.

 

In 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink. In datzelfde jaar gaf zij een succesvol solodebuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

 

Ook als kamermusicus is zij zeer actief, zij maakt deel uit van Klaviertrio Amsterdam met wie ze jaarlijks een serie concerten in de Verenigde Staten geeft.  Daarnaast vormt ze een duo met celliste Timora Rosler met wie zij de cellosonates van Beethoven heeft opgenomen. Klára speelde samen met violisten als Janine Jansen, Emmy Verhey en Dmitri Makhtin.

 

Klára  heeft meer dan 30 cd’s opgenomen, waaronder de complete pianowerken van Mozart en Schumann. Naar haar opname van Mozarts pianosonates wordt al sinds jaar en dag gerefereerd in de literatuur. Thans woont zij met haar gezin in Amsterdam en is hoofdvak docente piano aan het Utrechts Conservatorium.